גם אני צפיתי, כמו רבים ורבות, בכתבה ששודרה בשבוע שעבר בחדשות ערוץ 10 ושסיפרה את סיפורן של מספר נשים אשר עברו הגדלת חזה ולאחר שנים חלו במחלות ריאה.

מדובר בכתבה דרמטית מאד שניסתה והצליחה להלחיץ נשים שעברו הגדלת חזה, בין אם מסיבות אסתטיות ובין אם כחלק משיחזורי שד ושיקום לאחר סרטן.
מכיוון שהכתבה כשלה מלהביא את כל התמונה (מדוע לא ראיינו פלסטיקאי??), חשוב לי להתעכב ולהסביר את העובדות לאשורן, כפי שאני עושה עם כל המטופלות שמגיעות אלי למרפאה לקראת ניתוח הגדלת חזה או שחזור שד.
הכתבה העלתה שתי סוגיות חשובות: סוגיית הבטיחות של שתלי סיליקון, וסוגיית תיאור הסיבוכים האפשריים ע"י הרופא למטופלת.
באשר לסוגיית בטיחות השתלים, אנחנו יודעים שיש שונות רבה בין חברות השתלים. קיימות חברות איכותיות במיוחד, עם יותר מחקר ופיתוח מאחורי מוצריהן ומעקב ארוך שנים, (רק 2-3 חברות שתלים בעלי תקן בטיחות מחמיר של ה-FDA האמריקאי). קיימות כמובן חברות שתלים שמוצריהן אינם עומדים בקריטריונים האלה, ומחירן לרוב יותר זול. באופן כללי, שתלי הסיליקון המיוצרים כיום על-ידי החברות המובילות הם שתלים המיוצרים מחומרים עמידים במיוחד במצב צבירה דמוי ג'ל שאינו נוזל ומתפזר כפי שהיה בעבר. הסיבוך העיקרי שתואר בכתבה נוגע לקרע או דליפה של השתל ופיזור של הסיליקון ואלמנטים של מתכות כבדות לריאות. ככל שמקפידים להשתמש בשתלים האיכותיים המיוצרים עם תוי תקן מחמירים, הסיכון לקרע ודלף פוחת משמעותית. בנוסף, מעקב אולטראסאונד פעם בשנה או שנתיים לאחר הניתוח עשוי לסייע באיתור מוקדם של סימני דלף וטיפול בטרם החומר יתפזר. בכתבה לא צויין איזה שתלים הושתלו בנשים המרואיינות ולא נאמר איזה מעקב הן ביצעו (כמה שנים ייתכן והסתובבו עם דלף לא מטופל?) לכן, על כל מטופלת לשאול את הרופא המנתח שלה: מי חברת השתלים? האם יש להם אישור של ה-FDA? לרשום את השם וללכת לחפש בגוגל על מנת לוודא כי מדובר בחברה איכותית.
הסוגיה השנייה שהעלתה הכתבה היא האם הרופאים מספרים למטופלות על כל הסיכונים האפשריים. חשוב להבין כי בכל חומר שמכניסים לגוף יתכנו סיבוכים מסוימים, חלקם יותר נדירים וחלקם פחות כשיש לשקלל את הסיכונים מול הסיכויים כדי לקבל החלטה נבונה. לכן, השאלה השנייה שמטופלת צריכה לשאול את המנתח שלה היא: מה הסיכונים בניתוח?
באופן אישי, חשוב לי שכל מטופלת תבין היטב את המשמעויות של הניתוח ואני מפרט את היתרונות, החסרונות, מבצע תיאום ציפיות וכמובן עובר באופן מדוקדק על הסיכונים האפשריים. כל פעולה ניתוחית או נטילת תרופה, נושאת סיכון מסוים לסיבוכים אפשריים. אני בטוח שאפשר למצוא 10 נשים שפיתחו פגיעה בכבד מנטילת אקמול ולעשות עליהן כתבה שתיצור פאניקה בציבור ותרחיק את האקמול מהמדפים. מטופלת אינטילגנטית צריכה לשמוע ולהכיר את הסיכונים הנדירים ולכלכל אותם אל מול היתרונות הבולטים. האם לדוגמה, נשים שעברו כריתת שדיים ובעלות בית חזה שטוח ומצולק, צריכות להימנע משיקום ושחזור חזה נשי בעזרת שתלי סיליקון בגלל ששתלים עלולים לעבור בלאי ולדלוף עם השנים?? האם זה שונה מהחלפת מפרק במפרק טיטניום – גם שם הברגים יכולים להתרופף ולגרום לסיבוכים, והניתוח עלול לדרוש תחזוקה עם השנים….
אני מדבר עם המטופלות שלי בגובה העיניים על כל ההיבטים האלה וסומך עליהן שתקבלנה את ההחלטה הנכונה עבורן, זאת בשונה מהכתבה שדיברה אליהן בצורה פשטנית ופופוליסטית.
חשוב לי לומר למי שעברו הגדלת שדיים ולמי ששוקלות לעבור את הניתוח – בלי פאניקה. אם כבר עברת את הניתוח, הקפידי לבצע מעקב אולטרסאונד תקופתי, כפי שכל רופא אחראי ימליץ לך לבצע. אם יש איזו בעיה עם השתל, ניתן יהיה לזהות ולטפל באופן מיידי. אם את שוקלת לבצע את הניתוח, הקפידי לקבל את כל המידע וכמובן לוודא שהמנתח משתמש בשתלים האיכותיים ביותר.

שיתוף ב facebook
Facebook
שיתוף ב twitter
Twitter
שיתוף ב linkedin
LinkedIn
שיתוף ב pinterest
Pinterest

מאמרים נוספים שעשויים לעניין אותך..